Bülten 2024

Pişmanlıkla Beyan Rehberi

BÜLTEN 2024-110

 PİŞMANLIKLA BEYANNAME VERME REHBERİ YAYINLANDI

Gelir İdaresi Başkanlığınca 2024 Ağustos ayında yayınlanan Yayın No. 523 “ Pişmanlıkla Beyan Rehberi ”nde

mükelleflerin pişmanlık ve ıslah hükümlerinden hangi şartlarla yararlanacağı ve bu uygulamanın mükelleflere sağladığı avantajlar ile uygulama sonuçları hakkında açıklamalar yer almaktadır.

Rehberdeki açıklamalar aşağıdaki başlıklar altındadır.

GİRİŞ

1.Pişmanlık ve Islah Nedir?

  1. Pişmanlık Uygulaması ile Ne Amaçlanmaktadır?
  2. Pişmanlık Hükümlerinden Kimler Yararlanabilir?
  3. Pişmanlık ve Islah Kapsamına Giren Vergiler Hangileridir?
  4. Pişmanlık ve Islah Hükümlerinden Yararlanmanın Şartları Nelerdir?
  5. Yapılmakta Olan Vergi İncelemesi ya da Takdire Sevk İşlemine İlişkin Vergi Türünden Farklı Vergi Türü İçin Pişmanlıkla Beyanname Verilebilir mi?
  6. Elektronik Ortamda Pişmanlıkla Beyanname Verilmesi Üzerine Hangi İşlemler Yapılır?
  7. Mükellefin Haber Verme Dilekçesi Üzerine Beyannamenin Hangi Süre İçinde Elden Pişmanlıkla Verilmesi veya Posta Yoluyla Gönderilmesi Gerekir?
  8. Kaçakçılık Suçunu İşleyenler Pişmanlıkla Beyanname Verebilir mi?
  9. Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) Üzerinden Pişmanlıkla Beyanname Verilebilir mi?
  10. Pişmanlık Zammı Oranı Nedir?
  11. Pişmanlık Zammı Nasıl Hesaplanır?
  12. Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannamelere Ceza Kesilir mi?
  13. Kanuni Süresi İçinde Verilmeyip Bu Süre Geçtikten Sonra Elden veya Posta Yoluyla Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannamelere Hangi Ceza Kesilir?
  14. Kanuni Süresi İçinde Verilmeyip Bu Süre Geçtikten Sonra Elektronik Ortamda Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannamelere Hangi Ceza Kesilir?
  15. Kanuni Süre İçinde Beyannamenin Verilmesinden Sonra Matrah ve/ veya Vergiyi Artırıcı Mahiyette Verilen Düzeltme Beyannameleri İçin Hangi Cezalar Kesilir?
  16. Kanuni Süresi İçinde Verilmeyip Bu Süre Geçtikten Sonra Elden veya Posta Yoluyla Pişmanlık Talebi Olmaksızın Verilen Beyannamelere Hangi Cezalar Kesilir?
  17. Kanuni Süresi İçinde Verilmeyip Bu Süre Geçtikten Sonra Elektronik Ortamda Pişmanlık Talebi Olmaksızın Verilen Beyannamelere Hangi Cezalar Kesilir?
  18. Pişmanlık Kapsamında Yapılan Kısmi Ödemeler Kabul Edilir mi?
  19. Pişmanlıkla Ödenmesi Gereken Vergi Aslı ve Pişmanlık Zammı Tecil Edilebilir mi?
  20. Pişmanlık Talebiyle Verilen Beyannamelerde Matrah veya Ödenecek Vergi Olmaması Durumunda Pişmanlık Talebi Kabul Edilir mi?
  21. Pişmanlık Talebi Kabul Edilmeyen Beyannamelere Hangi Cezalar Kesilir?
  22. Kanuni Süresi İçerisinde Verilen Bir Beyannameye İlişkin Olarak Kanuni Süresinden Sonra Pişmanlıkla Verilen Beyannameler Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Vergi İndiriminden Yararlanmasına Engel midir?
  23. Kanuni Süresinde Verilen Bir Beyannameye İlişkin Olarak Kanuni Süresinden Sonra Pişmanlıkla Verilen Beyannameler Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Teciline Engel midir?
  24. İzaha Davet Edilen Mükellefler Pişmanlık Hükümlerinden Yararlanabilir mi?
  25. Olumsuzluğun Giderilmesi ve İşlemlerin Gerçekliğini İspat İçin Davet Edilen Mükellefler Pişmanlık Hükümlerinden Yararlanabilir mi?
  26. Pişmanlık ve Islah Hükümleri Uyarınca Mesken Kira Gelirleri İstisnasından Yararlanmak Mümkün mü? 28. Kanuni Süresinden Sonra Pişmanlık Talepli Olarak Verilen Beyannamelerin Ödeme Süreleri Mali Tatil Kapsamında mı?
  27. Pişmanlık Talepli Olarak Kabul Edilen Ancak Şartların İhlali Nedeniyle Kanuni Süresinden Sonra Verilen Beyanname Olarak İşleme Tabi Tutulan Beyannamelere İlişkin Kesilen Vergi Ziyaı Cezaları Tarhiyat Sonrası Uzlaşma Konusu Yapılabilir mi?
  28. Mükellef ile İdare Arasında İmzalanan Peşin Fiyatlandırma Anlaşmasının Geçmiş Vergilendirme Dönemlerini Kapsamına Aldığı Durumlarda Pişmanlık ve Islah Hükümlerinden Yararlanılabilir mi?
  29. Pişmanlık Şartlarının İhlalinin Sonuçları Nelerdir?

Bu açıklamaların  yer aldığı rehber için tıklayınız.

Erdoğdu Öz

Yeminli Mali Müşavir

22.08.2024