Bülten 2025

E Ticaret Ödemelerinde Tevkifat

BÜLTEN 2025-02

ELEKTRONİK TİCARET KAPSAMINDA YAPILAN ÖDEMELERDE TEVKİFAT UYGULAMASI

30 Aralık 2024 Tarih ve 32768 (2.Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:330) ile,

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, mezkûr Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler üzerinden 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 15 ve 30 uncu maddeleri uyarınca gelir ve kurumlar vergilerine mahsuben tevkifat yapılmasına ilişkin açıklamalar bu Tebliğin kapsamını oluşturmaktadır.

Bu konuda, Gelir İdaresi Başkanlığı, aşağıdaki  “Açıklayıcı Bilgi Notu”nu yayınlamıştır.

7524 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30 uncu maddelerinde yapılan düzenlemelerle e-ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal satışı ve hizmet ifalarına ilişkin olarak yapılan ödemeler üzerinden tevkifat uygulaması getirilmiştir.

21/12/2024 tarihli ve 9284 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla; aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına aracılık yaptıkları ödemeler üzerinden yapacakları tevkifat oranı %1 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu düzenlemelere ilişkin olarak bu Tebliğde; aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının tanımlarına yer verilerek tevkifat matrahının KDV ve konaklama vergisi hariç ürün satış ve hizmet bedeli olacağı belirlenmiş, aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının mezkûr Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler üzerinden 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 15 ve 30 uncu maddeleri uyarınca gelir ve kurumlar vergilerine mahsuben tevkifat yapılmasına ilişkin usul ve esaslara yer verilmiştir.

Tebliğde uygulamaya ilişkin usul ve esaslar kısaca aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: 

Tevkifat yapmakla yükümlü olanlar

Aracı hizmet sağlayıcıları: Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişiler.

Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları: Elektronik ticaret pazar yerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları.

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına giren faaliyetleri dolayısıyla aracılık yaptıkları ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapacaklardır.

Kimlerden tevkifat yapılacak

– Hizmet sağlayıcıları: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler.

– Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları: Elektronik ticaret pazar yerinde ya da kendine ait elektronik ticaret ortamında mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcıları.

Yaptıkları mal satışı ve hizmet ifaları karşılığı kendilerine yapılan mal ve hizmet bedeli ödemeleri üzerinden, aracılık yapanlarca tevkifat yapılacaktır.

Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla faaliyet gösteren dar mükellef kurumların hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcı olması durumunda, bunlara yapılan ödemelerden de tevkifat yapılacaktır.

Kimlerden tevkifat yapılmayacak

Elektronik ticaret ortamında faaliyette bulunan ve ticari, zirai, mesleki faaliyeti nedeniyle vergi mükellefiyeti bulunmayanlar, GVK 9/10 maddesi kapsamında vergiden muaf esnaf, kazançları basit usulde tespit edilenler ve hasılatları üzerinden GVK mükerrer 20/B kapsamında tevkifat yapılanlara, yapılan ödemelerde tevkifat yapılmayacaktır.

Tevkifat yapılmayacak ödemeler

Aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcısı tanımına girmekle birlikte bunların kendilerine ait mal ve hizmet satışı yaptıkları ve yine mükelleflerin kendilerine ait mal ve hizmetleri sattıkları, diğer bir ifadeyle ödemeye aracılık edilmediği durumlarda, bu ödemeler üzerinden tevkifat yapılması söz konusu olmayacaktır.

Yine, mal ve hizmet satışına ilişkin siparişlerin aracı hizmet sağlayıcıları veya elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları aracılığı ile verildiği ancak ödemelerin satıcılara ait EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılarak veya nakit olarak kapıda ödeme seçeneği ile gerçekleştirildiği durumlarda, bu ödemeler üzerinden tevkifat yapılması söz konusu olmayacaktır.

Tevkifat matrahı

– Hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilen mal satışı ve hizmet ifalarına ilişkin katma değer vergisi hariç ürün satış ve hizmet bedeli ile

– Aracı hizmet sağlayıcılarının ya da elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, ödül ve prim gibi adlar altında hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına sağladıkları menfaatler

tevkifat matrahını oluşturacaktır.

Gayrisafi tutar üzerinden tevkifat yapılacaktır. Katma değer vergisi ve konaklama vergisi tevkifat matrahına dahil edilmeyecektir.

Taraflar arasında yapılan sözleşmeler kapsamında, komisyon ücreti, kargo bedeli, hizmet bedeli, banka komisyon ücretleri gibi adlarla hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemelerden kesilen bedeller tevkifat matrahından düşülemeyecektir.

Tevkif edilecek verginin beyanı ve ödenmesi

Aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına 1 ay içinde yaptıkları ödemeler üzerinden yaptıkları tevkifatları, izleyen ayın yirmialtıncı günü akşamına kadar muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile beyan edip ödemekle yükümlüdür.

Ürün iadelerinde tevkifat durumu

Mal satışı ve hizmet ifası yapanlara tevkifat yapılarak ödeme yapıldıktan sonra müşterilerin ürünleri iade etmeleri durumunda, iade edilen ürün bedeli tevkifat matrahı ile ilişkilendirilmeyecek, mal satışı ve hizmet ifası yapanların geçici vergi beyannameleri ve yıllık beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir/kurumlar vergisinden mahsup edilecektir.

Aynı ay içinde, tevkif edilen verginin vergi dairesine beyan edilip ödenmeden önce ürünün ve bedelinin iade edilmiş olması durumunda ise iade edilen ürün bedeli üzerinden tevkifat yapılmayabilecek ve aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının kayıtlarında gerekli düzeltme işlemi yapılabilecektir.

Tevkif edilen vergilerin mahsubu ve iadesi

Tevkif edilen vergiler, mal satışı ve hizmet ifası yapan mükellefler tarafından geçici vergi ve yıllık gelir/kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir/kurumlar vergisinden mahsup edilecektir.

Yıllık beyannamelerde mahsup edilemeyen tutarlar, 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan düzenlemeler kapsamında iadeye konu edilecektir.

BTRANS üzerinden yapılacak bildirimler

Tevkifat yapılan her bir mükellefe ilişkin aylık kümülatif bilgiler (gayrisafi ödemeler toplamı, vergi oranı ve kesilen vergilerin toplamı) ile

Tevkifat yapılmayan her bir mükellefe ilişkin bilgiler (gayrisafi ödemeler toplamı ve kesilen vergilerin toplamı)

Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi Transfer Sistemi (BTRANS) üzerinden yayınlanan veri format ve standardı ile bu Sistem üzerinden aylık olarak ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar Başkanlığa bildirilecektir.

Daha fazla bilgi için 330 seri Nolu   Gelir Vergisi Genel Tebliği için tıklayınız.

 

Erdoğdu Öz

Yeminli Mali Müşavir

01.01.2025