Bülten 2024

İstanbul Finans Merkezinde Yer Alan Mükelleflerin Tutacağı Defterler ve Vereceği Beyannameler

BÜLTEN 2024-124

İSTANBUL FİNANS MERKEZİNDE YER ALACAK KATILIMCILARIN DEFTER KAYITLARINI TÜRK LİRASI DIŞINDA YABANCI PARA BİRİMİNDE TUTABİLMELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TEBLİĞİ 

26 Eylül 2024 tarih ve 32674 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 569 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde,

İstanbul Finans Merkezinde yer alacak katılımcı, katılımcı belgesi alarak ofis alanında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler, bunların şubeleri ile temsilcilikleri, adi ortaklıkları, irtibat büroları, bölgesel yönetim merkezleri ve ulusal varlık fonları ifade edilmektedir.

Belirtilen katılımcılar, 2025 hesap itibaren defter kayıtlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) günlük olarak kuru belirlenen herhangi bir yabancı para birimi ile yapabilmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygun bulunmuştur.

Katılımcılar, beyannamelerini ve beyanname eki bilanço ve gelir tablolarını, beyannamelerin verilmesi gereken ayın ilk gününün TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kuru dikkate alınmak suretiyle Türk lirasına çevirecek ve bildirim ile beyanlarını Türk lirası üzerinden yapacaklardır. Geçici vergi dönemleri itibarıyla verilecek beyannamelerde ise geçici vergi beyannamesinin verilmesi gereken ayın birinci gününde ilan edilen kurlar dikkate alınacaktır.

Beyannameye konu verginin ödenmesi, mahsubu ve iadesi işlemlerinde de Türk lirası esas alınacaktır.

Bu konuda daha fazla bilgi  VUK Genel Tebliğ No 569 da bulunmaktadır. İlgili tebliğ  için tıklayınız.

Erdoğdu Öz

Yeminli Mali Müşavir

27.09.2024